Voorwoord

Terug- en vooruitdenken.

Als ik terugdenk aan 2021 dan heb ik gemengde gevoelens. COVID bleef onder ons en zorgde voor veel ellende, zowel zakelijk als privé. Maar reflecterend op het afgelopen jaar ben ik trots op wat DuPho dat jaar bereikt heeft.

Federatie Beeldrecht

Samen met de ontwerpers en beeldend kunstenaars hebben we de Federatie Beeldrechten opgericht. Op die manier kunnen we onze belangen op het terrein van het auteursrecht veel beter behartigen en worden we, zo is de verwachting, vooral op het terrein van de collectieve rechten, minder onterecht klein gehouden door andere sectoren binnen de creatieve industrie. Lees in dit magazine een interview met mij en de kwartiermaker van de federatie Vincent van den Eijde.


Tarievenonderzoek

In samenwerking met Platform ACCT werkt DuPho aan een onderzoek naar de knelpunten voor zelfstandige fotografen. Dan gaat het om een inventarisatie op het gebied van beloning, ontwikkelingsperspectief, auteursrechten etc. Bedoeling is in de loop van dit jaar met een rapport daarover te komen. Vanuit DuPho (maar ook vanuit niet bij ons aangesloten fotografen) komt het verzoek na te denken over het opnieuw publiceren van richtprijzen.

Reflecterend op het afgelopen jaar ben ik trots op wat DuPho dat jaar bereikt heeft.

SO 2022 Award

Dit jaar organiseren we ook weer met veel plezier de Selection Of Dutch photography Award, kort gezegd SO 2022. Tijdens SO 2022 krijgen fotografen de mogelijkheid om het podium te pakken. Door niet alleen de winnaar maar alle geselecteerden een groot mogelijk podium te geven, onderstreept SO de missie om zoveel mogelijk fotografen voor te stellen aan een uitgebreid netwerk. We doen dit omdat we professionele fotografen een boost willen geven aan hun carrière. Dit doen we al sinds 2013 en zo hebben we al vele fotografen geholpen aan een vliegende start.


Inspiratie

Je kan je ook laten inspireren door het werk van DuPho-leden Paul Cupido en Jeroen van der Horts die aan het woord komen in deze E-zine. Paul Cupido is een bekende naam in zowel binnen- als buitenland. Zijn beeld was afgelopen jaar onder andere te zien op Paris Photo. Hij vertelt hoe het is om met een galerie samen te werken. Wanneer werkt het wel, en wanneer ook niet. Jeroen van der Horst is een echte visuele duizendpoot: fotograaf, videograaf, animator en grafisch vormgever. Hij kan het allemaal. Hij kan zijn opdrachtgevers eigenlijk volledig visueel ontzorgen.


We hopen jullie het komende jaar weer live te mogen zien tijdens events. Op het gebied van nieuwe spraakmakende creatieve gebeurtenissen zou DuPho naar mijn mening in 2022 wat meer gebruik kunnen maken van onze leden. Ik zal me daarvoor inzetten.


Rob Huisman,

Voorzitter bestuur DuPhoFoto: Sebiha Oztas