DuPho belicht

Fotografie, een wereld in beweging.

Festivals, fotografiewedstrijden, exposities, er wordt van alles georganiseerd op het gebied van fotografie. Veel initiatieven worden daarbij ondersteund door het Pictoright Fonds waar directeur Suzanne Henning namens de fotografie zitting heeft in de leden-adviescommissie. We lichten er hieronder een aantal mooie initiatieven uit.

Rabo Photographic Portrait Prize 2021.

De winnaar van de elfde editie van de Rabo Photographic Portrait Prize is Martijn van de Griendt (1970). Zijn portret van de negentienjarige Luka werd uit bijna 500 inzendingen gekozen. Van de Griendt probeerde in dit analoog geschoten portret van een jonge man dezelfde intimiteit en kwetsbaarheid te vinden die hij zoekt als hij een vrouwelijke muze fotografeert. Het portret wordt opgenomen in de Rabobank kunstcollectie en de fotograaf ontvangt een geldprijs van € 10.000.


Bram Engelaar (1994) is Rabo Photographic Portrait Talent 2021 met zijn serie ‘Matar a Saudade’. Deze Portugese uitdrukking, die vermoedelijk terugvoert naar de tijd van de ontdekkingsreizigers, staat voor het gevoel van gemis van thuis en geliefden. Door dit gevoel te doden wordt kracht en vreugde gehaald uit de nostalgie, en wordt het gemis een mooie herinnering. Dit project symboliseert wat ‘saudade’ voor Engelaar betekent. Hij ontvangt een geldprijs van € 2.500.


De Rabo Photographic Portrait Prize wordt ieder jaar uitgereikt aan de maker van het beste fotoportret. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2010 om meer aandacht te vestigen op de brede traditie van Nederlandse portretkunst in de fotografie. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank. Eerdere winnaars zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Sander Troelstra, Jitske Schols, Sarah Mei Herman, Sanne Donders en Robin de Puy.


Dutch National Portrait Gallery

 Nederlandse Fotoboekenprijs 2021 naar Popel Coumou.

Met PAPER & LIGHT, een fotoboek waarin gespeeld wordt met de belangrijkste elementen van fotografie: licht, papier en de perceptie van de werkelijkheid, wint Popel Coumou de prijs voor het beste Nederlandse Fotoboek dat de afgelopen twee jaar is verschenen. De winnaar in de categorie beste debuut is Heleen Peeters met haar boek HORSE, dat de lezer in de wereld van de paardenvleesindustrie trekt. Het boek BLOED & HONING van Nicole Segers en Irene van der Linde is winnaar in de categorie tekst/fotoboek. De winnaars ontvangen geldprijzen van respectievelijk € 2.500 en € 1.000.


De verkiezing voor de Nederlandse Fotoboekenprijs vindt eens per twee jaar plaats onder auspiciën van FotoFestival Naarden in drie categorieën. Met de tweejaarlijkse prijs doet FotoFestival Naarden recht aan de grote verscheidenheid en kwaliteit van het Nederlandse fotoboek. De Nederlandse Fotoboekenprijs is de opvolger van de Kees Schererprijs die in 2015 voor de twaalfde en laatste keer is uitgereikt.

 Photo31.

Photo31 is een platform voor fotografie en een ontmoetingsplek waar fotografen in elk stadium van hun carrière, maar ook galeriehouders, kunstverzamelaars en mensen met een liefde voor fotografie hun passie en kennis kunnen delen, inspiratie op kunnen doen en contacten kunnen leggen. Wij organiseren interactieve Photo31 edities, presentaties en interviews met inspirerende gastsprekers, portfolio reviews en netwerkborrels. De avondedities zijn ook online te volgen. Daarnaast publiceren wij portfolio’s van talentvolle fotografen en organiseren wij regelmatig workshops, colleges of wedstrijden.


Photo31 organiseerde al vele webinars met o.a. als gasten Nicole Segers, Popel Coumou, Henk Wildschut, Carl De Keyzer, Charlotte Dumas en Vincent Mentzel.


photo31.nl

Stichting 1000 foto's bewaart een selectie van je fotoarchief.

Iedere fotograaf stopt op een gegeven moment met werken. En dan blijkt meestal pas dat er niet is nagedacht over wat er met het archief moet gebeuren. Stichting 1000 foto's wil ervoor zorgen dat van zoveel mogelijk beroepsfotografen een selectie van hun werk in digitaal kan worden bewaard, samen met een korte beschrijving van hun carrière. De stichting bestaat nu een paar jaar en zo’n 50 fotografen hebben zich erbij aangesloten. Op de website kun je inmiddels ruim 14.000 foto's bekijken. Het geeft nu al een prachtig beeld van de geschiedenis van de vakfotografie van de afgelopen 100 jaar, een schat aan informatie voor de huidige en toekomstige generaties.


Nieuwe fotografen

Stichting 1000 foto's wil uitbreiden en meer fotografen opnemen om een nog grotere verscheidenheid aan onderwerpen vanuit verschillende creatieve invalshoeken te kunnen aanbieden. Het gaat niet alleen om documentairefotografie, alle vormen van professionele fotografie zijn welkom, van productfotografie tot huwelijksreportages.


Stichting 1000 foto’s

Fotografencafé Kasteel Woerden Nederlandse Fotoboekenprijs 2021 naar Popel Coumou.

Fotografencafé Kasteel Woerden is een niet op winst gerichte organisatie voor en door fotografen, die avonden organiseert in Kasteel Woerden. Zij mag gebruik maken van het Grand Café, het restaurant en de Ridderzaal in Kasteel Woerden om zo een ongedwongen podium te bieden voor fotografen uit het hele land en voor allen die geïnteresseerd zijn in fotografie.


Er zijn al veel leuke avonden geweest met o.a. Koos Breukel, Rob Hornstra, Jeroen Toirkens, Ilvy Njiokiktjien, Dolph Kessler en onlangs met Jitske Schols.


Fotografencafé Kasteel Woerden

FOTODOK.

In een oud schoolgebouw aan een idyllisch hofje in hartje Utrecht vlak bij de Dom, organiseert FOTODOK fototentoonstellingen, lezingen, debat en educatie rond maatschappelijke onderwerpen. FOTODOK vertelt verhalen met documentaire­fotografie en gebruikt daarbij ook andere manieren om deze verhalen te delen met bijvoorbeeld film, virtual reality en webdocumentaires.


In tijden waarin nieuwsberichten steeds korter worden en sneller hun nieuwswaarde verliezen, waarin dagelijks duizenden beelden en een onophoudelijke stroom informatie aan ons voorbij trekken, biedt FOTODOK achtergrondverhalen voor verdieping, soms zelfs bezinning en hopelijk een beter begrip van de wereld waarin we leven.


De FOTODOK Bookclub is het podium voor verhalen uit fotoboeken. In deze live talkshow van Paris Edition interviewt fotograaf en fotoboekliefhebber Rob Hornstra de vertellers – fotografen, ontwerpers en uitgevers. Ze delen bijzondere verhalen over uiteenlopende onderwerpen uit hun nieuwste fotoboeken.


FOTODOK

Foto bovenaan: Nicole Segers

Foto onderaan: Martijn van der Griendt