Fotografie, een wereld in beweging.

Festivals, fotografiewedstrijden, exposities, er wordt van alles georganiseerd op het gebied van fotografie. Veel initiatieven worden daarbij ondersteund door het Pictoright Fonds waar directeur Suzanne Henning namens de fotografie zitting heeft in de leden-adviescommissie. We lichten er hieronder een aantal mooie initiatieven uit.

BredaPhoto.

BredaPhoto is de grootste fototentoonstelling van de Benelux en vindt iedere twee jaar plaats in Breda. Tijdens deze zeven weken durende fototentoonstelling tonen nationale en internationale topfotografen – samen met nieuw talent – hun werk op aansprekende binnen- en buitenlocaties in het centrum van Breda. In 2020 vond de negende editie van het BredaPhoto plaats van 9 september tot 25 oktober.

BredaPhoto laat werk zien van bekende fotografen en nieuw talent. Zo draait gastcurator en fotograaf Jan Hoek in zijn tentoonstelling ´Power to the Models´ de machtsverhoudingen tussen fotograaf en model radicaal om. Twee in China wonende curatoren, He Yining en Ruben Lundgren, geven met de tentoonstelling ‘China Imagined’ een inkijk in de hedendaagse Chinese fotografie met het tonen van zeer uiteenlopend werk van ruim twintig fotografen. Maar BredaPhoto toont ook o.a. XXL-foto´s van smeltende gletsjers van het duo Klaus Thymann & Simon Norfolk, overweldigende fotocollages van Raquel van Haver, de fotoserie ´in Iran there are no homosexuals´ van Laurence Rasti en geeft een ongedwongen inkijk in de subcultuur van een groepje jongens ´coming of age´, geportretteerd door Seppe Vancraywinkel.

bredaphoto.nl

Rabobank Photographic Portrait Prize .

De Rabo Photographic Portrait Prize wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het beste fotoportret van het afgelopen jaar. De prijs wordt toegekend door Dutch National Portrait Gallery in samenwerking met de Rabobank en het Pictoright Fonds. Eerdere winnaars van de portretprijs zijn Koos Breukel, Stephan Vanfleteren, Gerard Wessel, Annaleen Louwes, Sander Troelstra, Jitske Schols, Sarah Mei Herman en Robin de Puy, die de prijs twee keer won.

Ook dit jaar kon er ingestuurd worden voor deze prijs. De inzendperiode 2020 liep van 1 mei tot 15 juni 2020. De winnaar van de Rabo Photographic Portrait Prize 2020 ontvangt 10.000 euro en wordt opgenomen in de kunstcollectie van de Rabobank. Daarnaast wordt het winnende werk mogelijk aangekocht door een andere grote internationale kunstcollectie. De winnaar van de Rabo Photographic Portrait Talent 2020 ontvangt 2.500 euro en wordt mogelijk aangekocht.

De prijzen worden op 20 november 2020 uitgereikt door de Dutch National Portrait Gallery, in samenwerking met de Rabobank en het Pictoright Fonds.

Zie hier de eerdere winnaars

Documentaire foto opdrachten Amsterdam .

Sinds 1972 laten het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief consequent en op artistiek niveau de stad, de bewoners en allerlei stedelijke fenomenen vastleggen: fotografie als maatschappelijk betekenisvol medium om het tijdsbeeld op te tekenen.

Vanaf 2005 zijn het Stadsarchief en het Amsterdams Fonds voor de Kunst gezamenlijk verantwoordelijk voor deze opdrachten. Jaarlijks worden drie projecten met ieder ongeveer € 10.000 gesubsidieerd. De resultaten (drie series van ieder circa twintig afdrukken) worden toegevoegd aan de rijke collectie Documentaire Foto-opdrachten van het Stadsarchief. Deze collectie, te zien in de beeldbank van het Stadsarchief, omvat inmiddels meer dan 200 opdrachten (meer dan 6000 opnames).

Jurre Rompa, Elmer van der Marel en Cees Glastra van Loon hebben dit jaar de documentaire opdracht ontvangen.

Haute Photographie .

Haute Photographie is een nieuwe fotografiebeurs met een concept als geen ander. Haute Photographie is gecentreerd rond een groepstentoonstelling, met werken van de grootmeesters uit de geschiedenis van de fotografie tot de jongste en meest opwindende jonge talenten die vandaag met het medium werken. Haute Photographie is een boetiekbeurs voor fotografie met de allure van een museum.

Deze collectie brengt een selecte groep internationale galeries samen. Gesterkt door een boekenmarkt van hoge kwaliteit, kunnen bezoekers tijdens het vijfdaagse evenement de vele facetten van beeldende kunstfotografie ontdekken en ervan genieten. In vergelijking met andere kunstbeurzen wordt Haute gezien als een vredige ontmoetingsplaats, waar verzamelaars - zowel ervaren als jonge -, kunstenaars, curatoren, zakelijke klanten en galerieën in alle rust samenkomen, omringd door een selectie van 's werelds beste fotografie.

5 Februari was De Grand Opening van de 5e editie van Haute in Las Palmas. Het was een zeer spannende avond voor fotografieliefhebbers, trouwe verzamelaars, nieuwe talenten en vertrouwde vrienden.

haute-photographie.com

Fotofestival Schiedam.

Fotofestival Schiedam is een jaarlijks terugkerende fotomanifestatie die Schiedam gedurende drie weekenden in de ban brengt van de hedendaagse fotografie. Ontwikkelingen binnen het medium worden getoond aan de hand van een thema dat de relatie tussen fotografie en de wereld verkent, want fotografie is actueel én urgent. De programmering omvat zowel jong aanstormend talent als gevestigde namen zoals onze hoofdexpositie Magnum | Picture Yourself, gepresenteerd in ruimtelijke installaties die voorbijgaan aan het idee van een platte foto aan de muur.

Transities

Het thema dit jaar was transities. Hoewel we, in het westen, genieten van een ongekende welvaart, lijkt een gevoel van chaos en onbehagen te heersen. Verschillen tussen rijk en arm en links en rechts lijken almaar toe te nemen. Met andere woorden, het historische moment waarin wij leven lijkt een kantelpunt te bereiken, waarin verschillende crises zich voordoen. Deze crises, of liever transities, vormden de rode draad in editie 2020 van Fotofestival Schiedam.

Fotofestival Schiedam (FFS) vond plaats van 3 t/m 20 september 2020.

fotofestivalschiedam.nl

International Photo Festival Leiden .

Het International Photo Festival Leiden (IPFL) biedt Europese fotografen een podium in de eerste fase van hun carrière als professionele fotograaf. De fotografen tonen hun werk én komen in contact met een breed fotografieminnend publiek uit binnen- en buitenland.

Het IPFL is een initiatief van de in 2013 opgerichte Stichting Talentvolle Fotografen en is een tweejaarlijks terugkerend festival. Het festival bestaat uit twee pijlers: fotowedstrijd en festival.

Na rijp beraad heeft het bestuur van het International Photo Festival Leiden (IPFL) besloten het Photo Festival Leiden 2020, in verband met het COVID-19-virus, tot nader order uit te stellen. De vijfde editie van het festival zou plaatsvinden van 9 – 17 mei met op de openingsdag de bekendmaking van de winnaar door de juryvoorzitter.

photofestivalleiden.com

Buy my darlings .

Op zondag 20 september 2020 hebben meer dan 30 fotografen, waaronder ook DuPho-leden, hun werk te koop aangeboden in Maca en Sexyland op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord tijdens de eerste editie van Buy my darlings. Een eendaags, gratis toegankelijk fotofestival/ Photo Sale waar fotografen hun 'darlings' rechtstreeks aan het publiek verkochten; originele prints, foto’s in oplage, fotoboeken en foto’s in editie.

Met fotografen als Jasmijn Duterloo, Tara Fallaux, Martijn van de Griendt, Jan Hoek, Julie Hrudova, Emilie Hudig, Vivian Keulards, Maarten Kools, Christian van der Kooy, Coco Olakunle, Annabel Oosteweeghel, Ehlana Polgara, Femke Reijerman, Sabine Rovers, Sander Troelstra, Kaj Venhuizen, Prins de Vos en Henk Wildschut.

Het initiatief kwam van fotograaf Martijn van de Griendt die in het wegvallen van Unseen in combinatie met een volle berging met foto’s en fotoboeken op het idee kwam om deze alternatieve Photo Sale te houden.

Werk van de verschillende fotografen is te zien op Instagram

Foto's:

1e foto: BredaPhoto Coco – 100000 people wearing masks, 2020

2e foto: Fotofestival Schiedam Prolo Pellegrin Magnum Photos